Uwaga! Ryby zawierają rtęć i należy je rzadko spożywać

Hiszpański Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (AESAN) wprowadził zaktualizowaną wersję poradnika dotyczącego spożycia ryb.

Nowe wytyczne mają pomóc w zmniejszeniu ryzyka zatrucia rtęcią, na które szczególnie narażone są kobiety w ciąży i dzieci. Rtęć może niekorzystnie wpływać na mózg i układ nerwowy dziecka, nawet w okresie płodowym. Przy czym choroby neurologiczne wywołane zatruciem rtęcią mogą wystąpić po długim czasie.

Hiszpańscy lekarze zalecili dzieciom w wieku poniżej dziesięciu lat oraz kobietom w ciąży zrezygnować z jedzenia tuńczyka błękitnopłetwego, rekinów i mieczników. W tych gatunkach zawarta jest największa ilość rtęci.

Pozostali mogą spożywać te ryby, ale w niewielkich ilościach. Lekarze zalecają, aby dorośli spożywali do czterech porcji ryb na tydzień, próbując naprzemiennie białych i czerwonych ryb. Dzieci w wieku od 10 do 14 lat powinny spożywać nie więcej niż 120 gramów tej ryby miesięcznie.

Według ekspertów najmniej rtęci zawierają śledzie, dorsze, makrele, labraksy, flądry, łososie i pstrągi, pisze „La Vanguardia”.

Zdjęcie: ulleo (CC0)
Źródło: pl.SputnikNews.com

Ocena wpisu
  Liczba głosów: 0   Średnia ocena: 0

Opublikował

Poza internetem 2 godziny

Administrator

Administrator portalu "Jupi-Tupi".
Komentarze: 12Publikacje: 4780Rejestracja: 28-11-2018
UWAGA! Jakiś film nie działa? Zgłoś to w komentarzu a postaram się szybko naprawić!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.