Genetycy odkryli, że tradycja spożywania owocu drzewa pokrewnego z kakaowcem pochodzi z Ekwadoru. Ta wersja zaprzecza powszechnie przyjętej hipotezie o miejscu pochodzenia czekolady. Na zdjęciu owoc kakaowca.
Naukowcy z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej ustalili miejsce pochodzenia pierwszej czekolady na świecie. Okazało się, że tradycja spożywania owocu drzewa podobnego do kakaowca wywodzi się z Ekwadoru.
Jak podaje czasopismo naukowe “Nature Ecology & Evolution”, mieszkańcy tego obszaru zaczęli zbierać i przygotowywać wymienione powyżej owoce ponad pięć tysięcy lat temu. Czyli półtora tysiąca lat wcześniej niż przodkowie Olmeków i Azteków w Meksyku. Według genetyków tradycja rozprzestrzeniła się na cały kontynent z południa na północ, z głębi Ameryki Łacińskiej do Meksyku. Mówimy jednak o dzikich odmianach drzew czekoladowych. Miejsca, w którym ludzie zaczęli uprawiać roślinę, na razie nie ustalono.
Wcześniej pisano o nowej właściwości czekolady. Jak dowiedzieli się naukowcy z Uniwersytetu w Halle i Wittenberdze i Instytutu im. Maxa Rubnera, produkty zawierające kakao są jednym ze źródeł witaminy D2. Zgodnie z ich teorią suszenie ziarna kakaowego na słońcu powoduje przekształcenie się prekursorów witaminy D w D2.
Zdjęcie: eliasfalla (CC0)
Źródło: pl.SputnikNews.com