17-letni brytyjski nastolatek stracił wzrok i słuch po tym, jak w ciągu 10 lat jadł wyłącznie niezdrową żywność. Analiza jego historii choroby została opublikowana na łamach „Annals of Internal Medicine”.
Jak poinformowano, u nastolatka zaobserwowano zaburzenia odżywiania (ARFID – avoidant-restrictive food intake disorder) polegające na unikaniu lub ograniczaniu przyjmowania pokarmów. Nie tolerował tekstury owoców i warzyw, a zdrowe jedzenie mu się nie podobało. W związku z tym w wieku 7 lat całkowicie z niego zrezygnował i przeszedł na żywność, którą uwielbiał. Jego dieta składała się z codziennej porcji frytek, chrupek i burgerów z wołowiną lub szynką.
W wieku 15 lat u nastolatka rozwinęła się neuropatia optyczna, która zniszczyła mu wzrok, później zaczął pogarszać się słuch. Przez dwa lata lekarze nie mogli znaleźć przyczyny tych dolegliwości. Jednak kiedy chłopak całkowicie stracił wzrok i przestał dobrze słyszeć, specjaliści odkryli, że cierpi na ogromny niedobór witamin, minerałów, m.in. wapnia. Dopiero wtedy opowiedział specjalistom o swojej dziwnej „diecie”.
Zdaniem ekspertów nerwy wzroku w oczach chłopaka po prostu przestały funkcjonować z powodu katastrofalnych niedoborów niezbędnych witamin i mikroelementów.
Zdjęcie: Pixabay.com (CC0)
Źródło: pl.SputnikNews.com