Pleśń na jedzeniu – usunięcie zepsutego kawałka załatwia sprawę?

Z pewnością każdemu zdarzały się sytuacje, kiedy natrafił na pleśń na jedzeniu. Albo leżało zbyt długo, albo po prostu szybko się zepsuło. Сzy odkrojenie zepsutej części wystarczy?

Większość z nas natychmiast wyrzuca spleśniałe produkty, jednak niektórzy zastanawiają się, na ile mogą nam naprawdę zaszkodzić.

Przede wszystkim trzeba pamiętać, że niektóre rodzaje pleśni są trujące, niektóre wytwarzają np. substancje rakotwórcze, które gromadzą się w organizmie i mogą powodować choroby nowotworowe.

Jeśli zauważyliście pleśń w jogurcie, twarogu, śmietance do kawy, a także na miękkich warzywach i owocach, jak np. mango, pomidory czy brzoskwinie, natychmiast wyrzućcie je do kosza. To samo należy zrobić z kawałkami chleba i wyrobami mięsnymi.

Nie aż tak niebezpieczna jest pleśń na serze, bochenku chleba i kiełbasie wędzonej. W tym przypadku można po prostu odkroić pleśń i wykorzystać resztę jedzenia.

Należy być bardzo ostrożnym ze spleśniałymi czy sczerniałymi orzechami i suszonymi owocami. Nawet jeśli są tylko trochę gorzkie w smaku, trzeba je natychmiast wypluć. Chodzi o to, że w takich produktach mogą znajdować się aflatoksyny, rodzaj śmiertelnie niebezpiecznych mykotoksyn.

Zdjęcie: adonyig (CC0)
Na podstawie: Rambler.ru
Źródło: pl.SputnikNews.com

Ocena wpisu
  Liczba głosów: 0   Średnia ocena: 0

Opublikował

Poza internetem 4 godziny

Administrator

Administrator portalu "Jupi-Tupi".
Komentarze: 17Publikacje: 5116Rejestracja: 28-11-2018
UWAGA! Jakiś film nie działa? Zgłoś to w komentarzu a postaram się szybko naprawić!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.