Mali szefowie – Zapiekanka quiche

Julka Cymbaluk szefową, a Bruno Pluciński pomocnikiem! Czy zapiekanka quiche się uda?

Składniki na kukurydziany spód:

– 1 ¼ szklanki Lubella Corn Flakes

– pół szklanki otrębów pszennych

– masło 50 g

– 5 łyżek zimnej wody

Składniki na farsz:

– Pomidory całe Łowicz (puszka 400 g)

– 500 g świeżego szpinaku baby

– 1 cebula

– pół szklanki pomidorów suszonych

– 2 ząbki czosnku

– 200 g pieczarek

– pęczek natki pietruszki

– ¾ szklanki śmietana 30%

– 4 jajka

– 50 g parmezanu

– masło

– sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, oregano

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 6

1. Płatki mieszamy z otrębami i gnieciemy. Dodajemy rozpuszczone masło. Całość ugniatamy do jednolitej masy. Dodajemy odrobinę wody, jeśli zajdzie taka potrzeba. Masę wykładamy na formę. Pieczemy ją w 180 stopniach przez 10 minut.

2. Farsz: kroimy cebulę na drobno podsmażamy na maśle, na to wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy, dorzucamy suszone pomidory pokrojone w kawałeczki i jak zmięknie, wrzucamy szpinak. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i doprawiamy przyprawami. Zostawiamy do ostygnięcia.

3. W drugim naczyniu rozbijamy jajka, mieszamy wraz z śmietaną, startym parmezanem i doprawiamy.

4. Jak wszystko ostygnie. Warzywa z sosem jajeczno-śmietanowym i wylewamy na spód – na koniec sypiemy jeszcze serem i zapiekamy 10-15 minut aż masa się zetnie 180 stopni.

5. Na koniec przygotowujemy sos: pomidory zgniatamy, dodajemy czosnek, zioła, sól i pieprz.

Ocena wpisu
  Liczba głosów: 0   Średnia ocena: 0
UWAGA! Jakiś film nie działa? Zgłoś to w komentarzu a postaram się szybko naprawić!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.