Mali szefowie – Zapiekanka quiche

Julka Cymbaluk szefową, a Bruno Pluciński pomocnikiem! Czy zapiekanka quiche się uda?
Składniki na kukurydziany spód: – 1 ¼ szklanki Lubella Corn Flakes – pół szklanki otrębów pszennych – masło 50 g – 5 łyżek zimnej wody Składniki na farsz: – Pomidory całe Łowicz (puszka 400 g) – 500 g świeżego szpinaku baby – 1 cebula – pół szklanki pomidorów suszonych – 2 ząbki czosnku – 200 g pieczarek – pęczek natki pietruszki – ¾ szklanki śmietana 30% – 4 jajka – 50 g parmezanu – masło – sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, oregano Czas przygotowania: 60 minut Liczba porcji: 6 1. Płatki mieszamy z otrębami i gnieciemy. Dodajemy rozpuszczone masło. Całość ugniatamy do jednolitej masy. Dodajemy odrobinę wody, jeśli zajdzie taka potrzeba. Masę wykładamy na formę. Pieczemy ją w 180 stopniach przez 10 minut. 2. Farsz: kroimy cebulę na drobno podsmażamy na maśle, na to wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy, dorzucamy suszone pomidory pokrojone w kawałeczki i jak zmięknie, wrzucamy szpinak. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i doprawiamy przyprawami. Zostawiamy do ostygnięcia. 3. W drugim naczyniu rozbijamy jajka, mieszamy wraz z śmietaną, startym parmezanem i doprawiamy. 4. Jak wszystko ostygnie. Warzywa z sosem jajeczno-śmietanowym i wylewamy na spód – na koniec sypiemy jeszcze serem i zapiekamy 10-15 minut aż masa się zetnie 180 stopni. 5. Na koniec przygotowujemy sos: pomidory zgniatamy, dodajemy czosnek, zioła, sól i pieprz.

Wyświetlenia: 482

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Jupi-Tupi.pl - niekomercyjny portal dla dzieci i młodzieży z wklejkami filmów. Wklejki nie łamią praw autorskich - filmów nie wgrano na naszym serwerze. Zakładamy, że rozpowszechniają je osoby upoważnione. Pirackie filmy należy zgłaszać na stronach źródłowych. Usuwamy wklejki na prośbę autorów, producentów lub oficjalnych dystrybutorów. WordPress Theme by WPEnjoy