Mali szefowie – Włoska pizza z mascarpone, rukolą i prosciutto cotto

Stefcia i Mateusz – ostatnie starcie! Odpowiedzią na bolognese w paprykach będzie pyszna pizza z mascarpone. Wiecie jak ją zrobić? Zobaczcie!

Składniki ciasta:

– 3,5 szklanki mąki poznańskiej

– 15 g świeżych drożdży

– 1,5 szklanki ciepłej wody

– 1 łyżeczka soli

– 3 łyżki oliwy z oliwek

– 0,5 łyżeczki cukru

Sos do pizzy:

– passata pomidorowa 400 g

– czosnek 4 ząbki

– 2 łyżki oliwy

– 1 łyżeczka cukru

– 1 łyżeczka octu balsamicznego

– sól oraz pieprz

Dodatki do pizzy:

– mozzarella tarta

– rukola

– serek mascarpone

– prosciutto cotto

Czas przygotowania: 360 minut

Liczba porcji: 8

Przygotowania ciasta:

1. Drożdże rozgnieść z cukrem w wysokiej misce, dodać 0,5 szklanki ciepłej wody, rozmieszać, dodać część mąki i odstawić na 0,5 godziny w ciepłe miejsce.

2. Resztę mąki wsypać do misy miksera, dodać sól, oliwę. Dolewać powoli zaczyn wraz z wodą podczas mieszania mikserem z końcówką w kształcie haka. Wyrabiać aż ciasto stanie się gładkie oraz elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce aż potroi swoją objętość.

Sos: Wszystkie składniki razem zblendować.

Pizza:

1. Pizzę piec z samym sosem w najwyższej możliwej temperaturze przez około 7 minut.

2. Po wyjęciu wyłożyć mozzarellę i piec ponownie przez około 5 minut aż mozzarella się roztopi.

3. Na koniec dekorujemy prosciutto cotto, rukolą i mascarpone.

Ocena wpisu
  Liczba głosów: 0   Średnia ocena: 0
UWAGA! Jakiś film nie działa? Zgłoś to w komentarzu a postaram się szybko naprawić!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.