Mali szefowie – Włoska pizza z mascarpone, rukolą i prosciutto cotto

Stefcia i Mateusz – ostatnie starcie! Odpowiedzią na bolognese w paprykach będzie pyszna pizza z mascarpone. Wiecie jak ją zrobić? Zobaczcie!
Składniki ciasta: – 3,5 szklanki mąki poznańskiej – 15 g świeżych drożdży – 1,5 szklanki ciepłej wody – 1 łyżeczka soli – 3 łyżki oliwy z oliwek – 0,5 łyżeczki cukru Sos do pizzy: – passata pomidorowa 400 g – czosnek 4 ząbki – 2 łyżki oliwy – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka octu balsamicznego – sól oraz pieprz Dodatki do pizzy: – mozzarella tarta – rukola – serek mascarpone – prosciutto cotto Czas przygotowania: 360 minut Liczba porcji: 8 Przygotowania ciasta: 1. Drożdże rozgnieść z cukrem w wysokiej misce, dodać 0,5 szklanki ciepłej wody, rozmieszać, dodać część mąki i odstawić na 0,5 godziny w ciepłe miejsce. 2. Resztę mąki wsypać do misy miksera, dodać sól, oliwę. Dolewać powoli zaczyn wraz z wodą podczas mieszania mikserem z końcówką w kształcie haka. Wyrabiać aż ciasto stanie się gładkie oraz elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce aż potroi swoją objętość. Sos: Wszystkie składniki razem zblendować. Pizza: 1. Pizzę piec z samym sosem w najwyższej możliwej temperaturze przez około 7 minut. 2. Po wyjęciu wyłożyć mozzarellę i piec ponownie przez około 5 minut aż mozzarella się roztopi. 3. Na koniec dekorujemy prosciutto cotto, rukolą i mascarpone.

Wyświetlenia: 479

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Jupi-Tupi.pl - niekomercyjny portal dla dzieci i młodzieży z wklejkami filmów. Wklejki nie łamią praw autorskich - filmów nie wgrano na naszym serwerze. Zakładamy, że rozpowszechniają je osoby upoważnione. Pirackie filmy należy zgłaszać na stronach źródłowych. Usuwamy wklejki na prośbę autorów, producentów lub oficjalnych dystrybutorów. WordPress Theme by WPEnjoy