„Mali szefowie” to program, w którym rywalizują ze sobą najlepiej gotujące dzieci w Polsce trwają! W pierwszym odcinku Bruno Pluciński i Julka Cymbaluk zaprosili youtuberów Ewę Niespodzianą i Matteo Brunetti. Będą gotować kaszotto.
Składniki:
– 1,5-2 szklanki kaszy jęczmiennej Lubella
– bulion warzywny
– 2 szalotki
– 30 dkg boczku wędzonego
– przecier pomidorowy Łowicz 500 g
– sól, pieprz, parmezan
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: od 4 do 5
1. Drobno pokrojony boczek wrzucamy do garnka, podsmażamy aż wytopi się tłuszcz.
2. Do boczku dodajemy pokrojoną szalotkę, gdy szalotka będzie podsmażona, wsypujemy kaszę i całość mieszamy.
3. Przecier pomidorowy wlewamy do bulionu, mieszamy i zalewamy nim kaszę (nie za dużo, by kasza nie pływała w bulionie).
4. Dodajemy do smaku sól i pieprz.
5. Gdy kasza nasiąknie bulionem, ponownie go dodajemy, tak długo aż kasza będzie miękka.
6. Całość ozdabiamy świeżymi ziołami i posypujemy parmezanem.
Liczba wyświetleń tego wpisu: 347