Bruno Pluciński i Julka Cymbaluk robią leczo z gośćmi specjalnymi – Ewą Niespodzianą i Matteo Brunettim.
Leczo
– papryka czerwona 2 szt.
– papryka zielona 1 szt.
– papryka żółta 1 szt.
– koncentrat pomidorowy Łowicz (saszetka 80 g)
– kiełbasa śląska 3 szt.
– cebula biała 1 szt.
– ogórki kiszone Krakus 2-3 szt.
– papryka słodka mielona
– papryka ostra mielona
– sól do smaku
– pieprz czarny
Czas przygotowania: 30-45 minut
Liczba porcji: 4-5
1. Paprykę kroimy w dużą kostkę, a za chwilę wrzucimy ją do gotującej się wody.
2. Kroimy cebulę w drobną kostkę, a kiełbasę w większą kostkę. Razem podsmażamy na odrobinie oliwy.
3. Gdy papryka już będzie miękka, odcedzamy ją, odlewając trochę wody z garnka do szklanki i zachowujemy na później.
4. Do papryki dodajemy kiełbasę cebulę oraz odcedzoną wodę i całość mieszamy.
5. Dodajemy koncentrat i gotujemy.
6. Doprawiamy solą i pieprzem.
7. Na koniec dodajemy pokrojone ogórki i mieszamy.