Lody ze świnki morskiej hitem w Ekwadorze

Tak, w niektórych krajach zjada się te miłe zwierzątka. Mięso świnki morskiej to rarytas w wielu krajach Ameryki Południowej, jednak w Ekwadorze powstały… lody o tym smaku.

Autorką „przepisu” na te lody jest Maria del Carmen Pilapana, która prowadzi stoisko z lodami przy autostradzie do Quito. Kobieta zyskała już sławę w okolicy dzięki lodom z żuka czy grzybów, teraz do menu wszedł nowy hit, lody ze świnki morskiej.

Maria del Carmen Pilapana zdradza, że rodzina na początku krytykowała jej pomysł. „Mój mąż i moi bliscy żartowali ze mnie, krytykowali podkreślając, że projekt nie ma szans na sukces. Twierdzili, że zwariowałam” – mówi sprzedawczyni lodów.

Szybko okazało się jednak, że trafiła w gusta swoich klientów. Lody ze świnki morskiej znikają z pojemnika, jak przysłowiowe świeże bułeczki.

W państwach Ameryki Południowej spożywanie świnek morskich nie budzi żadnych kontrowersji, zwierzęta te hodowane są tam głównie z powodów kulinarnych, ceni się smak ich mięsa, przyrządzanego na różne sposoby.

Źródło: pl.SputnikNews.com

Ocena wpisu
  Liczba głosów: 0   Średnia ocena: 0

Opublikował

Poza internetem 17 minut

Administrator

Administrator portalu "Jupi-Tupi".
Komentarze: 11Publikacje: 4391Rejestracja: 28-11-2018

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.