Gotuj z Mami Fatale – 3 – Makaron Mami Fu

W tym odcinku gotują dla Was Mania i Kuba, wykorzystując przepis z książki kucharskiej Mami Fatale. Dziś w menu danie z woka, inspirowane kuchnią azjatycką, z makaronem, aromatycznym sezamem i chrupiącym kurczakiem! Oglądajcie, gotujcie, komentujcie. Zapraszamy do wspólnej zabawy!

Składniki:

100 g makaronu chińskiego

1 pierś z kurczaka (pojedyncza)

2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)

1 mały por (tylko jasna część)

1 marchewka 3-4 łyżki oleju kawałek świeżego imbiru (ok. 2cm korzenia)

2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego ok. 150 ml gorącej wody

1-2 łyżeczki sezamu

Wykonanie:

1. Zgromadź wszystkie składniki.

2. Wlej do garnka sporą ilość lekko osolonej wody – zasłoń przykrywką, postaw na ogniu, aby się zagotowała. W międzyczasie dokładnie umyj i osusz warzywa.

3. Marchewkę oskrob ze skórki, a następnie pokrój w zapałki (ok. 2-3mm grubości).

4. Pora posiekaj w cienkie plasterki.

5. Czosnek obierz z łupinek i przeciśnij przez praskę. Z imbiru oskrob skórkę (najłatwiej to zrobić za pomocą łyżeczki) i zetrzyj na tarce o ostrych, drobniutkich oczkach.

6. Sezam wsyp na suchą (bez tłuszczu), rozgrzaną patelnię i często mieszając – podprażaj ok. 2 min., aż stanie się złocisty.

7. Mięso kurczaka pokrój w kostkę, włóż do miski i oprósz skrobią kukurydzianą (lub mąką ziemniaczaną) – dokładnie wymieszaj.

8. Rozgrzej w woku (ewentualnie w głębokiej patelni) 3 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz włóż mięso i obsmażaj ok. 3 min. – do momentu, aż z wszystkich stron lekko się zetnie (ale nie pozwól zbrązowieć, w środku mięso nadal powinno pozostać różowe). Przełóż mięso (bez tłuszczu) do miski i odstaw na bok.

9. Teraz wrzuć do woka pora (jeśli wok jest zbyt suchy, możesz wlać dodatkową łyżkę oleju) i podsmaż go ok. 2 min., aż zrobi się nieco szklisty. Dodaj marchewkę, a po chwili utarty czosnek i imbir – króciutko przesmaż (ok. 30 sec.). Ponownie włóż do woka obsmażone wcześniej kawałki mięsa. Wlej sos sojowy, całość dokładnie wymieszaj i znów smaż ok. 30 sec. Zalej gorącą wodą i gotuj na średnim ogniu (mieszając od czasu do czasu), aż część płynu się zredukuje (ok. 3-5 min.), a pozostały sos troszkę zgęstnieje.

10. Do wrzącej wody włóż makaron i ugotuj al dente (czyli na półtwardo; nie wolno go rozgotować).

11. Odcedź makaron i włóż go do woka – starannie wymieszaj, aby pokrył się sosem. Na koniec wmieszaj uprażony sezam.

12. Podawaj na ciepło.

Smacznego!

Przepisy do programu opracowała Małgorzata Dzięgielewska, kreatywna blogerka i fotograf kulinarny, autorka wielokrotnie nagradzanego bloga Pieprz czy Wanilia. Produkcja: Grupa Smacznego i Studio Miniatur Filmowych.

Ocena wpisu
  Liczba głosów: 0   Średnia ocena: 0
UWAGA! Jakiś film nie działa? Zgłoś to w komentarzu a postaram się szybko naprawić!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.