Dlaczego nie wolno karmić czekoladą kotów i psów?

Czekolada to ulubiony smakołyk wielu ludzi. Tymczasem tylko prawdziwa gorzka czekolada niesie za sobą korzyści zdrowotne. Dlaczego gorzka czekolada jest zdrowsza niż mleczna i z czego robi się białą czekoladę?

Czekolada to produkt składający się ze zmieszanych ziaren kakaowca, cukru i mleka. Jedynym gatunkiem czekolady, który robi się z prawdziwych ziaren kakaowca, a nie z masła kakaowego i cukru, jest naturalna ciemna czekolada.

Ojciec współczesnej czekolady mlecznej Henri Nestlé (twórca firmy Nestlé) w latach 80. XIX wieku jako pierwszy zaczął mieszać kakao z mlekiem kondensowanym i cukrem, a Rudolf Lindt (założyciel firmy Lindt) był pionierem w produkcji szwajcarskiej gorzkiej czekolady.

Kaloryczność gatunków czekolady

Kaloryczność większości gatunków czekolady waha się zwykle w granicach od 520 do 550 kcal na 100 g. Zawartość tłuszczu w dowolnej czekoladzie jest także wartością stałą i stanowi około 30% masy. Ale już zawartość cukru i ziaren kakaowca bywa różny w zależności od gatunku czekolady:

– gorzka – 85% ziaren kakaowca i 15% cukru

– ciemna – 70% ziaren kakaowca i 30% cukru

– mleczna – 40% ziaren kakaowca i 50% cukru

– biała – 20% ziaren kakaowca i 60% cukru

Na podstawie koloru można więc ocenić, jaką korzyść dany produkt niesie dla naszego zdrowia. Prawdziwa gorzka czekolada zawiera antyoksydanty i witaminy, w mlecznej natomiast dominuje cukier. Biała czekolada w ogóle nie zawiera kakao. Dlatego biała i mleczna czekolada, tak jak gorąca czekolada i ta z bąbelkami, powinny być ograniczone w prawidłowo skomponowanej diecie.

Czekolada odżywia mózg, ale szkodzi psom i kotom

Korzyść dla zdrowia niesie tylko naturalna ciemna czekolada mająca w swoim składzie co najmniej 70% ziaren kakaowca. W jej skład wchodzą też potas i magnez plus witamina A i witaminy z grupy B. Do innych gatunków czekolady (zwłaszcza do mlecznej i białej) mogą być dodawane tłuszcze roślinne (na przykład olej palmowy), które zmniejszają cenę produktu, ale nie niosą żadnej korzyści dla organizmu. Ważne jest też to, że taka czekolada może zawierać dużą ilość cukru i szkodliwe dla przemiany materii tłuszcze trans.

Badania wykazały, że już po pięciu dniach spożywania czekolady zwiększa się napływ krwi do tej części mózgu, która odpowiada za skuteczność jego pracy. Uważa się także, że zawarte w ziarnach kakaowca flawonoidy wykazują działanie podobne do aspiryny – rozrzedzają krew, zmniejszają prawdopodobieństwo powstawania zakrzepów.

Zgodnie z badaniami flawonoidy pomagają ponadto organizmowi regulować poziom cholesterolu i wzmacniają układ krwionośny. Do tego zawarte w naturalnej ciemnej czekoladzie flawonoidy hamują proces starzenia się skóry i innych tkanek ciała.

Co istotne, ciemna czekolada zawiera też teobrominę – bezpieczną dla człowieka, lecz toksyczną dla kotów i psów substancję. Dlatego też w żadnym razie nie należy karmić swych pupili czekoladą.

Na podstawie: Fitseven.ru
Zdjęcie: pixel2013 (CC0)
Źródło: pl.SputnikNews.com

Ocena wpisu
  Liczba głosów: 1   Średnia ocena: 5
UWAGA! Jakiś film nie działa? Zgłoś to w komentarzu a postaram się szybko naprawić!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.