Twórcy kosmicznego jedzenia mówią, że jednym z najważniejszych wymagań wobec niego jest niedopuszczalność tworzenia się okruszków, ponieważ mogą dostać się do dróg oddechowych astronautów na MSK.
Instytut Naukowo-Badawczy Przemysłu Koncentratu Spożywczego i Specjalnej Technologii Żywności określił szereg specyficznych wymagań dotyczących żywności dla astronautów.
Szczególnie zaznaczono „niedopuszczalność kruchej konsystencji, ponieważ okruchy unoszące się w powietrzu przy zerowej grawitacji stanowią zagrożenie zarówno dla ludzi, jak i instrumentów i sprzętu”.
W materiałach czytamy, że instytut opracował około 250 artykułów spożywczych dla astronautów. Naukowcy warunkowo dzielą je na następujące rodzaje: termostabilizowane przez sterylizację lub pasteryzację; odwodnione przez suszenie sublimacyjne lub suszenie cieplne; o średniej wilgotności (suszone owoce, koncentraty owocowe); naturalne formy (chleb, ciastka, słodycze, orzechy); różne napoje (z wyjątkiem napojów gazowanych i alkoholowych); świeża żywność (owoce i warzywa).
Źródło: pl.SputnikNews.com