Dlaczego nie można kruszyć w kosmosie

Twórcy kosmicznego jedzenia mówią, że jednym z najważniejszych wymagań wobec niego jest niedopuszczalność tworzenia się okruszków, ponieważ mogą dostać się do dróg oddechowych astronautów na MSK.

Instytut Naukowo-Badawczy Przemysłu Koncentratu Spożywczego i Specjalnej Technologii Żywności określił szereg specyficznych wymagań dotyczących żywności dla astronautów.

Szczególnie zaznaczono „niedopuszczalność kruchej konsystencji, ponieważ okruchy unoszące się w powietrzu przy zerowej grawitacji stanowią zagrożenie zarówno dla ludzi, jak i instrumentów i sprzętu”.

W materiałach czytamy, że instytut opracował około 250 artykułów spożywczych dla astronautów. Naukowcy warunkowo dzielą je na następujące rodzaje: termostabilizowane przez sterylizację lub pasteryzację; odwodnione przez suszenie sublimacyjne lub suszenie cieplne; o średniej wilgotności (suszone owoce, koncentraty owocowe); naturalne formy (chleb, ciastka, słodycze, orzechy); różne napoje (z wyjątkiem napojów gazowanych i alkoholowych); świeża żywność (owoce i warzywa).

Źródło: pl.SputnikNews.com

Ocena wpisu
  Liczba głosów: 0   Średnia ocena: 0

Opublikował

Poza internetem 4 godziny

Administrator

Administrator portalu "Jupi-Tupi".
Komentarze: 17Publikacje: 5116Rejestracja: 28-11-2018
UWAGA! Jakiś film nie działa? Zgłoś to w komentarzu a postaram się szybko naprawić!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.