Ciekawostki o pszczołach i miodzie – Jak powstaje miód i jak rozpoznać prawdziwy miód?

Miód powstaje z nektaru jako wydzielina żeńskich kwiatów, natomiast pyłek to wydzielina pręcików – męskich kwiatów. Ten pierwszy jest pokarmem węglowodanowym a drugi białkowym. Pszczoła zbiera nektar z kwiatów albo spadź z roślin i zagęszcza je odparowując wodę. W szczególnych warunkach atmosferycznych pojawia się na roślinach spadź. Nie pochodzi z kwiatów ale z liści lub łodyg, Bywa, że źródłem “nektaru” są mszyce i ich słodkie odchody. Niektórzy chcąc sprawdzić miód odwracają słoik do góry dnem, inni oceniają smak. Ale jak tak na prawdę sprawdzić czy miód nie jest podrabiany? To dosyć proste. Jeśli pod koniec listopada nie jest skrystalizowany (postać krupca) – to poza wyjątkami typu akacja i spadź iglasta – to znaczy, że jest do niczego. Może być przegrzany albo ma domieszki, które uniemożliwiają jego krystalizację.

Ocena wpisu
  Liczba głosów: 0   Średnia ocena: 0
UWAGA! Jakiś film nie działa? Zgłoś to w komentarzu a postaram się szybko naprawić!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.